Dyrking av Epiphyllum (Bladkaktus) og andre epifytiske kaktus

Dyrking av Epiphyllum (Bladkaktus) og andre epifytiske kaktus

Epiphyllum (Bladkaktus) er epifytiske kaktus som har sitt naturlige habitat i Sentral- og Sør Amerika, og de vokser i tropisk skog oppå trær i lommer med nedbrutt vegetasjon.

Det finnes 19 arter og de er ofte kalt bladkaktus, orkidékaktus eller klatrekaktus. Epifytiske kaktus har lange, flate og segmenterte stammer. Blomstene er store og vakre, og noen er duftende. De varer kun et par dager, men plantene produserer flere etter hverandre fra tidlig vinter og utover våren. Fruktene er spiselige.

Det eksisterer utallige såkalte Epiphyllum hybrider, eller forkortet kalt 'Epier' av samlere. Disse er hybrider av arter innen Hylocereeae stammen, spesielt Disocactus, Pseudorhipsalis, Selenicereus og Epiphyllum.

  

Dyrking

Epiphyllum hybrider dyrkes annerledes enn de fleste andre kaktus. Plantene tåler ikke direkte sol og bør skygges litt.

For at plantene skal sette igang blomstring, bør disse få en vinterhvile hvor de får temperaturer mellom +10° C og +15° C. I denne perioden bør de ikke vannes. Hvis stammene blir altfor skrumpete, kan de dusjes.

Bladkaktus blomstrer fra sen vinter og ut våren, og på dette tidspunktet kan plantene få vann og etter blomstring bør de også få gjødsel. De kan få samme gjødsel som orkidéer nemlig Dyna-Gro Orchid-Pro.

Det er best å dyrke disse plantene i ampler og i en luftig og godt drenert jord. Til Epiphyllum anbefaler jeg vår torvfrie jord. Hvis man skal lage jord selv bør man ha enten kokos eller torv base og tilsette grov mineralsk substrat og orkidebark til den. Viktigst er at jorden er luftig og drenerer godt.

Alle mine Epiphyllum dyrker jeg sammen med orkidéene og de får jevnt med vann og gjødsel i vekstsesongen, godt med filtrert lys og mye varme. Fra oktober av kutter jeg gjødselen og begrenser vanningen. I desember og januar får de ikke vann og holdes ved +13° C. I februar starter jeg forsiktig å vanne, og på dette tidspunktet kan man se antydning til knopper.

Epiphyllum er sjelden plaget av skadedyr. De mest vanlige er ullus som går an å bli kvitt med neemolje og såpe løsning. Hvis en plante er svært kraftig infisert med skadedyr, anbefaler jeg alltid å ta stiklinger og vaske de godt med neemolje slik at man er sikker at den nye planten er ren.

Bladkaktus kan formeres med frø og stiklinger. Fra frø vil det ta ca 5 år til blomstring og fra stiklinger kan man få blomster allerede året etter. Stiklingene bør først stå og tørke på benken til kuttsåret er helt tørrt. Jeg har mine liggende slik i ca 1-2 uker. De bør så pottes i luftig medie og ikke vannes på ca 2 uker. De bør ikke stå i direkte sol og høy luftfuktighet er en fordel ettersom det vil føre til raskere rotdannelse.

Epiphyllum er svært enkle potteplanter som trives i vinduskarmen og er fantastiske å se på når i blomst! Og de er svært avhengighetsdannende!

 

         

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.