Odontoglossum og beslektede inkluderer mange ulike spennende orkideer som Oncidium, Miltonia, Zygopetalum, Brassia, etc. og deres hybrider. De har ofte duftende blomster i ulike farger og som oftest kommer de fra Sør-Amerika hvor de vokser fuktig og litt kjølig.
Det naturlige habitat til de fleste Odontoglossum arter og beslektede er i Andesfjellene. De er epifytter som betyr at de vokser med røttene festet på trestammene. Disse plantene får filtrert sollys og er vant til kjølige netter og varme dager med frisk bris, høyt luftfuktighet og liten forskjell mellom sesongene.
Miltonia og hybrider
Utseendemessig har Miltonia arter og hybrider mye til felles med planter i Odontoglossum og beslektede. De har til og med samme habita. De mest populære plantene kommer fra Colombia og har vakre blomster i lyserosa farger og hvit. De er også kjent for å ha en mild honningduft på varme sommerdager.
Oncidium og hybrider
Disse epifytiske plantene har en bred spredning gjennom hele Sør-Amerika og hele veien til nord i Mexico og sørlige Florida, inkludert noen Karibiske øyer. Blomstene varierer veldig mye fra art til art og ofte er de duftende.
Zygopetalum og hybrider
Zygopetalum har sitt opphav i Brasil. Disse artene har pseudobulber og en kraftig rhizom. Zygopetalum artene har svært fargerike blomster ofte i lilla og blått i kontrast med brunt og svart. De kjennetegnes også av sin herlige duft på formiddagen.
Dyrking
LysGenerelt liker Odontoglossum og beslektede godt med lys så lenge det er ikke direkte sollys. Når solen er på sitt sterkeste om våren og sommeren, kan plantene settes i et vestvendt vindu eller litt tilbaketrukket fra et sørvendt vindu, mens resten av året kan de stå i et sørvendt vindu. En annen løsning kan være å skygge planten litt med persienner, tynn gardin eller ved å teipe bakepapir nederst på vinduene fra ca april til oktober.
Temperatur
Orkideer av denne typen er vanlighvis kjøligvoksende og misliker temperaturer over +26°C . Ideele temperaturer er mellom +15° C og +24° C. Mange tåler fint temperatur ned til +6 C.
Vann
En av de viktigste aspektene når det kommer til vanning er å passe på at røttene til planten ikke står konstant i vann. Dette betyr at etter hver vanning må man passe på at all overflødig vann har drenert vekk før man setter planten tilbake i potteskjuleren.
Planten kan vannes en gang i uken enten ved å sette den under rennende vann fra kranen eller dusjen (romtemperert og ikke iskaldt) eller fylle potteskjuleren med svakt gjødselvann og la den trekke i 1 time for så å helle av all overflødig vann.
Odontoglossum og beslektede har svært følsomme røtter, som betyr at dersom mediet står altfor vått over lang tid vil det lett kunne føre til råte. Råte betyr at det er ingen friske røtter igjen nedi potten slik at planten kan ikke ta opp vann. Symptomene på råte vil derfor se ut som symptomene for tørke dvs. harmonika lignende blader og skrukkete pseudobulber, slik som i første og andre bilde nedenfor. Friske og normale pseudobulber vil være faste og glatte, som i bilde til høyre under. Harmonika lignende blader kan også observeres på planter som har fått altfor lav luftfuktighet.
Ompotting og medie
Orkideer av denne typen har fine røtter og dermed bør de være pottet i en finere barktype eller Orchid-Pon. Hvis man bruker bark, anbefaler jeg å tilføye litt Orchid-Pon og torvmose.
Den beste tiden for ompotting er når planten begynner å danne nye skudd og røtter, dvs. om våren/sommeren.
Næring
Den beste måten å gjødsle orkideer på er å gi de svak gjødselløsning med hver vanning fra mars til september og hver 3e vanning resten av året. Jeg anbefaler å bruke Orchid-Pro til alle orkideer.
Blomstring
For å øke sjansene for at planten blomstrer igjen, er det viktig å kjenne til plantenes livssyklus.
Først, danner planten nye skudd (vegetativ fase). Etter at det nye skuddet er ferdig dannet vil planten gå i den generative fasen hvor den danner blomsterannlegg. På dette tidspunktet vil det se ut som planten har stoppet å vokse, men man må være tålmodig. Denne fasen kan ta opp til en måned eller to fra når anlegget blir dannet til modning av stengler og blomstring.
Dette betyr at for å øke sjansen for blomstring i en vanlig vinduskarm, bør man følge disse enkle stegene:
- Etter avblomstring klipp vekk den gamle stengelen og ha planten varmt og lyst og gi den nok vann og næring.
- Stell planten som vanlig til det nye skuddet er ca 10 cm.
- Planten vil nå gå inn i den generative fasen for ca 2 måneder. Her vil det være gunstig å gi den lavere temperatur men fortsatt nok lys. I denne fasen er viktig å passe på at planten ikke tørker opp for mye og gjødselmengden bør halveres.
- Når man observerer stengelen, kan man flytte den igjen i stuen og stelle den som i den vegetative fasen. Stenglene kommer alltid fra bladslirene.
Etter min erfaring av å dyrke disse i Norge i vanlig stue, behøver jeg ikke å flytte planten for å oppnå blomstring. Om vinteren blir det naturlig kjøligere og man får litt trekk fra vinduene. Kun hvis man har høye temperaturer året rundt bør man vurdere å flytte planten til et kjøligere sted et par måneder.
De fleste plantene av denne typen er enkle i dyrking og blomstrer ofte et par ganger i året når de trives. Mange av de er duftende og med svært fargerike blomster.