Bilde av diverse stauder.

Dyrking av barrotsstauder

Ønsker du deg en lettstelt hage med blomstring fra vår til høst? Da vil vi anbefale deg stauder både i bed og potter! Det finnes mange stauder som egner seg godt både i hagen og i krukkehagen enten på balkongen eller  terrassen.

Når vi kjøper stauder på hagesentre, er de som regel ferdig plantet i potter slik at de kan plantes direkte på vokseplassen. Men om vinteren og tidlig på våren får vi kjøpt det som kalles barrotsstauder, og de er som navnet sier; med bar rot uten jord. På lik linje med løk og knoller må barrotsstauder plantes og drives frem selv når vi får dem hjem.

Siden barrotstauder er uten jord er de enkle å sende med posten. 

 

Dyrking og oppstart


Når du får barrotsstaudene hjem i posten så er det viktig å få de snarest mulig i i jord for de tørker veldig fort når de ikke står i jord. hvis du ikke har anledning til å plante de med en gang, bør de oppbevares mørkt og kjølig. Gjerne på ca 5 grader. Bruk vanlig blomsterjord iblandet perlite. Sørg for at temperaturen er over 0 grader. Selv om plantene tåler frost, vil de ta skade av minusgrader fordi de har stått varmt før de ble sendt. 

Plante først i krukke

 


Den mest vanlige måten å stelle barrotsstauder på, er å plante dem i potte etter mottak. I en potte vil det være enklere å ha kontroll på de ulike klimatiske forholdene. Etter planting er det viktig å ikke ha de for varmt dvs. vannlig stue er ikke ideelt å ha de i.

Høy temperatur vil stimulere vekst av bladene, og dette er problematisk fordi røttene har ikke rukket å etablere seg på nytt. Dette kan føre til at planten dør. Røttene må få tid på å utvikle seg for å kunne gir krefter til veksten på planten. En stabil temperatur er viktig for god utvikling av røttene.

Etter planting er det viktig å vanne godt før de settes lyst og kjølig, gjerne på 5-10 grader. Som regel går det fint ute, hvor vi kan dekke til litt ekstra om det skulle komme minusgrader om natta. Eller ved å løfte dem inn om det skulle bli ekstra kaldt. Unngå mye sol den første tiden siden det lett tørker ut skudd som ligger klar for ny vekst.

Dekk gjerne over med en hvit fiberduk de første to til tre ukene. Fiberduken vil hjelpe med å kunne holde en jevn temperatur, og stabil fuktighet for de nye plantene under etablering. Etter to til fire uker vil det som regel titte ut røtter i bunnen av potten og da er staudene klare for videre utplanting. Gi den en god plantegrop med ekstra næringsrik jord på vokseplassen så får de god vekst utover våren og sommeren. Mange barrotstauder vil faktisk kunne gi blomstring allerede første sesongen.

Plante direkte på vokseplassen


Det er også en mulighet å plante barrotsstaudene direkte, men da har du ikke like god kontroll på dem som når du planter i potter. Jorden i bedet må selvsagt være mulig å bearbeide slik at du kan fylle på med litt næringsrik kompostjord. Siden våren ofte er tørr vil det være viktig med jevn vanning frem til røttene har utviklet seg. Med direkte utplanting vil det også være smart å benytte en fiberduk for å beskytte plantene den første tiden.

 

Masse lykke til med dine nye plantevenner :-) 

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.