Neemolje-et naturlig olje med flere bruksområder

Neemolje-et naturlig olje med flere bruksområder

Hva er neemolje?

Neemolje er en vegetabilsk olje presset fra fruktene og frøene til neemtreet (Azadirachta indica). Oljen har mange bruksområder, blant annet i hudpleie, skadedyrbekjempelse og ayurvedisk medisin.


Bruksområder


I tillegg til å være skadedyrbekjempende middel, har neemolje lange tradisjoner som kosmetisk middel og innen medisinsk behandling. Den brukes også på husdyr som middel mot parasitter.


Kosmetikk


Neemolje brukes til å lage kosmetiske produkter som såpe, sjampo og hud- og håndkrem. 

Neemolje hjelper til å balansere oljeproduksjonen, stimulere kollagen produksjonen, redusere arrdannelse ved akne og minimalisere betennelse og hudirritasjon. 

Neemolje er et naturlig middel som helbreder hudskader og redusere hyperpigmentering. 


Medisin


I tradisjonell Ayurvedisk medisin brukes neemolje til behandling av plager som akne, feber, lepra, malaria, tuberkulose, tetanus, hudsykdommer som psoriasis og eksem, og mange andre plager.
Sjampo med neemolje brukes mot hodelus og skabb på mennesker.
Neemolje brukes også på dyr mot lopper, midd, flått, intestinale- og andre parasitter, samt bitende og sugende insekter. Oljen kan brukes på alle unntatt akvatiske dyr.


Skadedyrbekjempelse


Produkter som inneholder neemolje er mye brukt i organisk dyrking på grunn av dens effekt på skadedyr som ullus, skjoldlus, vanlig blomsterlus, stor og liten kålflue, spinnmidd, hvitfly, ulike biller og larver, minerfluer, trips, hærmygg og mange andre.
Neemolje er ikke kjent for å være skadelig for pattedyr, fugler, meitemark og andre nyttedyr som bier, marihøner, sommerfugler og lignende.
Den kan også brukes i husholdningen som middel mot maur, kakerlakker, fluer, snegler, termitter, mygg etc.
Oljen er også effektiv mot sopp som f.eks. meldugg og rustsopper.
Neemoljen har en frastøtende effekt på skadedyr som ikke rører plantene som har blitt behandlet med oljen. I tillegg blokkerer det aktive stoffet azadiraktin effekten av insektenes hudskiftehormon ecdyson.Hvordan påvirker neemoljen insektenes hjerne og kropp


Neemolje inneholder mange komplekse aktive stoffer. Disse stoffene etterlikner hormonene som insektene produserer slik at de blir tatt opp av insektene på samme måte som hormonene.


Disse hormonetterliknende stoffene hemmer de virkelige hormonene slik at de slutter å virke. Insektene «glemmer» å spise, pare seg eller legge egg. Noen kan til og med glemme at de kan fly. Hvis egg blir produsert, klekker de ikke og larver går ikke gjennom hamskifte. Insekter som klarer ikke å spise eller pare seg vil ikke overleve og hele populasjonen vil minke og til slutt forsvinne.


Som mange andre oljer, har neemolje en kvelende effekt på insekter. Dette er som en slags bonuseffekt i tillegg til den hormonelle og frastøtende effekten.
Viktig å nevne at nytteinsekter ikke blir påvirket! Kun insekter som suger plantesaft eller spiser på plantene blir påvirket.


Det er viktig å huske at man kan ikke forvente at skadedyrene skal forsvinne over natta slik som med kjemiske sprøytemidler. Neemolje funker, men det tar litt lengre tid enn med de kjemiske sprøytemidlene før en ser effekten av behandlingen. Men det er derimot en mer miljøvennlig, dyre- og menneskevennlig måte å bekjempe skadedyr på. En svært viktig ting å nevne er at skadedyr kan ikke utvikle resistens mot neemolje! Mange skadedyr har for lengst utviklet resistens mot kjemiske sprøytemidler.

Hvordan neemolje påvirker sugende og plantespisende insekter


Det er et interessant forsøk som ble gjort og som viser godt effekten av neemoljen. I to like glass ble det lagt to like blader. Det ene bladet ble sprøytet med et kjemisk middel og det andre med neemolje. Det ble så sluppet en siriss inn i hvert glass. Sirissen i glasset med bladet sprøytet med kjemisk middel døde nesten umiddelbart. Sirissen i glasset med bladet sprøytet med neemolje rørte ikke bladet i det hele tatt. Den døde etter hvert av sult.


Det er ikke bare den hormonetterliknende effekten som påvirker skadedyrene, det er også selve lukten av oljen som gjør at skadedyrene ikke vil røre til plantene som er sprøytet.


Neemolje påvirker ikke nytteinsekter


Neemolje er ikke giftig for nytteinsekter. Den eneste måten for nytteinsekter å bli påvirket er å spise planter med neemolje på/i seg, og nytteinsekter spiser ikke planter. Nytteinsekter kan fortsatt bli kvelt av oljen så man bør være forsiktig!
Nytteinsekter er mest aktive på dagen derfor den beste tiden å sprøyte med neemolje er tidlig om morgen slik at bladene kan tørke ut før nytteinsektene er mest aktive eller om kvelden når nyttedyrene ikke er aktive.

Neemolje fungerer fra innsiden av planten


En viktig egenskap av neemoljen er at den er systemisk. Dette betyr at plantene tar opp oljen både gjennom røtter og blader. De aktive stoffene i neemoljen blir transportert til alle plantedelene slik at de har en effekt i HELE planten, selv de delene som ikke har vært i direkte kontakt med oljen.
Neemolje brytes ned fort, og spesielt i UV lys og derfor blir ikke rester av den lenge i jorden eller i potten.

Hvordan brukes neemoljen?


Neemolje har et høyt smeltepunkt akkurat som kokosolje. Det betyr at den er i fast form i romtemperatur eller lavere. Derfor bør ikke oljen oppbevares kaldt. For å få den i flytende form kan man for eksempel sette flasken på varmekablene, foran en ovn eller i vannbad.


Neemolje er veldig drøy i bruk. Man blander 1 teskje olje og 2 teskjeer grønnsåpe for 1 liter lunket vann og rister godt. Såpen gjør at oljen blir løst i vannet. Man lager altså en emulsjon. Olje og vann er ikke blandbare så uten såpe vil oljen ligge kun på vannoverflaten. Jeg bruker i tillegg 1 teskje silikatilskudd Pro-Tekt per liter. Dette tilskuddet styrker celleveggene slik at planten blir mer motstandsdyktig mot angrep av sopp og skadedyr. Man kan bruke Pro-Tekt istedenfor såpe for den løser opp neemoljen i vann på samme måte som såpen.
Neemoljeløsningen bør brukes med en gang. Man kan ikke lagre rester eller bruke det neste dag. Potteplanter og barrotede planter kan man vaske i sin helhet i en balje med neemløsning.
Det anbefales å sprøyte 2 ganger med ca. 7-10 dager mellomrom slik at larver som har eventuelt klekkes i mellomtiden blir også påvirket.
Siden skadedyr ikke kan utvikle resistens mot neemolje kan man sprøyte med neemoljeløsning så ofte man ønsker uten at det fører til resistensutvikling.
Jeg både vasker og sprøyter alle mine inne- og uteplanter uten at jeg trenger å bruke vernedrakt eller hansker. Jeg bruker neemolje for å vaske alle plantene mine ved ompotting og før jeg introduserer nye planter i samlingen.

Du finner både neemolje og Pro-Tekt i nettbutikken vår.

 

Under Videoer på vår Facebook side, kan dere finne video om skadedyrbekjempelse med masse nyttige tips og råd.

 

 

 

Tilbake til bloggen

2 kommentarer

This product is very interesting. Where can I buy it in Oslo ,please.

Amal Naguib.

Where can I buy your products please ?
Thank you.

Very Interesting

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.