Slik dyrker du vakre Dahlia (Georginer)

Slik dyrker du vakre Dahlia (Georginer)

Dahlia er dronningene i hagen i august måneden og det finnes alltid minst en Dahlia sort som passer til enhver hage. Disse vakre blomstene kommer i uttalelige størrelser og farger og de passer utmerket til snitt.

Dahlia, eller Georginer, blomstrer veldig rikt og i lang tid. Plantene vokser frem fra knoller i jorden. De tåler ikke frost og bør graves opp før vinteren og lagres tørt og kjølig (på ca +5 C). De små og mellomstore sortene kan dyrkes i potter så lenge man gir nok plass til knollene til å vokse seg større. Og hvis knollene har blitt for store med tiden, kan man med hell dele de opp og glede venner og familie med disse vakre blomstene.

 

Fordriving

Knollene kan lett startes inne, kalles å drives, på grunn av kort norsk vekstsesong. Dette sikrer at man får nyte blomstene tidligere og lenger. Husk at disse plantene blir store og bør ikke plantes ut før faren for frost er over derfor beregn riktig med plass til de.

Knollene bør plantes i luftig jord slik:

- Velg en passe stor plastpotte med drenshull i bunnen. Beregn ca. 5 cm med jord ekstra fra knollen til potteveggen. 

- Fyll på jord i bunnen og legg knollen på toppen.

- Etterfyll med jord rundt slik at det dekker røttene godt. Det skal ikke mer enn par cm. med jord på toppen.

- Trykk jorden veldig lett. Pass på at jordoverflaten er ikke lavere enn 1 cm fra pottekanten. 

- Vann godt jorden slik at det renner gjennom hullene i bunnen.

- Sett potten varmt og lyst.

Når man skal drive knollene inne er det fordelaktig  å sette de på undervarme for å fremme rotdannelse og vekst, f.eks.varmematte. For lav temperatur kan føre til råte av knollen.

Når man ser skuddet, bør plantene få masse lys. Det er fordelaktig å gi de vekstlys for en kompakt og fin vekst. Temperaturen bør ligge mellom 13–18 °C.

I starten trenger man ikke å gi plantene gjødsel eller for mye vann. Fra når plantene er ca. 10 cm. i høyden bør man starte med god flytende gjødsel

 

Utplanting

Før man flyter plantene ut i hagen bør man herde de. Dette gjør man ved å flytte plantene i halvskygge og dekke de med 2 lag fiberduk. Etter 1 uke kan man fjerne det ene laget og etter noen dager kan fiberduken fjernes helt. Men husk at Dahlia tåler ikke frost! Hvis det er meldt frost bør man ta pottene med planter inn.

Når man skal plassere Dahlia i hagen bør man huske at de trenger dyp, næringsrik jord og mye lys for optimal utvikling og for å blomstre rikt. Noen stort voksende sorter bør støttes opp slik at de ikke knekker i vind og regn. Står plantene i potter, bør man vanne og gjødsle de jevnt. Fjern visne blomster slik at du holder blomstringen gående. 

 

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.