Stell av Alocasia

Stell av Alocasia

Er du ute etter en jungelfølelse i hjemmet, bør du absolutt vurdere Alocasia. Den kommer i en rekke varianter med flotte og dekorative blader slik at de ofte blir et samlingsobjekt.

Vitenskapelig navn: Alocasia sp. (også kalt elefantøre)
Familie: myrkonglefamilien (Araceae)

Stelletips for Alocasia

Lys

Alocasia trives best lyst, men ikke for mye direkte sollys. Den kan godt stå nær et vindu mot sør om høsten og vinteren. Hold den unna den mest intense solsteken i sommerhalvåret. Et vindu mot nord eller øst er som regel et bedre valg. Du kan også bruke plantelys om høsten og vinteren.


Temperatur

Vanlig stuetemperatur er ideelt. Planten er ikke glad i kald trekk, og det må ikke bli under 15 grader. Hvis det blir for kaldt, risikerer du at bladene blir lyse – eller at planten går i dvale og lukker bladene.


Luftfuktighet

Alocasia er en plante som kommer fra regnskogen, og den liker høy luftfuktighet. Plasser den et stykke unna peisen og varmepumpen. En liten luftfukter gjør under for slike tropiske planter eller et fat med vann i nærheten, men ikke spray bladene!


Hvordan vanne Alocasia?

Alocasia trives best i luftig jord som holdes jevnt fuktig. 3-4 cm av toppen på jorden bør tørke opp mellom hver vanning. Til Alocasia kan du bruke godt drenert torvfri jord. Hvis du skal lage jorden selv, bland inn en god del orkidebark, perlite og grov mineralsk substrat i vanlig blomsterjord.

 

Hvordan gjødsle Alocasia?

Alocasia vokser hele året derfor bør den få en god flytende fullgjødsel med hver vanning om sommeren. Om vinteren holder det å gjødsle den hver 3. vanning.

 

Ompotting av Alocasia

Ompotting av Alocasia bør gjøres fra mars til oktober. Valg av pottestørrelse er i forhold til mengde røtter. Velg en plastpotte med drenshull som rommer ca 3 cm jord rundt rotklumpen. Viktig at du gir planten høy luftfuktighet etter ompotting. Tilførsel av rothormon er fordelaktig.


Oppformering av Alocasia

Alocasia formeres ved deling og rotknoller. Du finner et sideskudd med røtter og deler den fra morplanten. Plant avleggeren i en ny potte med god jord, og pass på å gi den høy luftfuktighet i starten. Alocasia kan også formeres ved å fjerne de små rotknollene og plante for seg selv enten i ren mose eller i jord. Hold den lille knollen varm og fuktig. Du oppnår best resultat med varmematte og et lite minidrivhus.


Vanlige planteproblemer

Du kan se hvis Alocasia mistrives ved å observere bladene. Brune bladkanter er tegn på dårlig vannbalanse, enten grunnet overvanning eller dårlige røtter. Er bladene både lyse og brune, kan den ha blitt solbrent. Hvis alle bladene klapper sammen, har den gått i vinterdvale. Da kan du vanne mindre enn vanlig, inntil den ser ut til å våkne til liv igjen.

De fleste planter kan bli angrepet av skadedyr. For Alocasia er ullus, spinnmidd og trips blant de mest vanlige. Du kan behandle plantene enten med kjemiske sprøytemidler eller med løsning en av neemolje og grønnsåpe. Uansett, bør du holde nyinnkjøpte planter i karantene i 3-4 uker.

Du finner mange sorter Alocasia i butikken vår og alt du trenger for å lykkes med de.

 

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.