Stell av kaktus og sukkulenter

Stell av kaktus og sukkulenter

 

Kaktus og sukkulenter kommer i uttalelige former og farger noe som gjør de til samlingsobjekter og en uendelig kilde til glede og fascinasjon. I tillegg er de lettstelte og tar begrenset med plass.


Stell av kaktus og sukkulenter


Plassering

Plasser gjerne kaktus og sukkulenter et sted med full sol. Velg gjerne et solrikt vinduskarm, men de kan godt oppholde seg ute om sommeren så lenge temperaturen er over + 5 C. De bør da tilvennes sakte til å stå ute ved å dekke de de første 2 ukene med fiberduk

Kaktus og sukkulenter trives også godt i drivhus eller vinterhage og de kan tåle temperaturer mellom +35 C og + 5 C. Noen kan til og med tåle flere minusgrader. 


Vanning

Jo varmere det er i rommet, desto mer vann vil de ha. I vekstsesongen, fra mars til september, bør de aldri tørke fullt opp. Da er det ekstra viktig at de får masse lys og at de står i riktig jord. Om høsten og vinteren, trapper man ned betraktelig på vanningen og hvis man har de kjølig nok, kan man stoppe helt å vanne de til slutten av februar.


Jord/substrat

Kaktus og sukkulenter bør stå pottet i ren mineralsk substrat (Basic-Pon). Dette er naturlig for plantene og fører til redusert risiko for sopp- og bakterieråte. Bruk helst en plastpotte med drenshull, dette fører til god rotutvikling. I bunnen av potten anbefaler vi å ha ca 1-2 cm med blanding av blomsterjord og Basic-Pon slik at røttene strekker seg nedover mot bunnen av potten.

Er man en person som glemmer ofte å vanne, kan man godt blande Basic-Pon med blomsterjord i 1:1 forholdet og plante i det.

For topptunge planter anbefaler vi å tilsette til jorden lavagrus.


Gjødsling

Gjødsel er også nødvendig for kaktus og sukkulenter. I vekstperioden fra mars til september bør de gjødsles hver 3e vanning. Ingen gjødsel om høsten og vinteren. Til kaktus og sukkulenter anbefaler vi flytende fullgjødsel Dyna-gro Grow. 

 

Vinterhvile og blomstring

Om vinteren trives kaktus og sukkulenter best på et kjølig og tørt sted, i temperaturer mellom 0–15 °C. Dette kan selvfølgelig også variere noe fra art til art, men omtrent 80 % av artene som finnes i handelen i dag kan overvintres i ca. 10 °C.

Mange kaktus blomstrer med utrolig vakre blomster om våren. Som oftest behøver de en hvileperiode hvor de står kjølig og tørt for å danne knopper. Tidlig vår, når dagene blir lengre, varmere og mer solrike, bør man begynne å vanne de igjen ved å gjennomvanne godt under rennende vann. 

Viktig å huske at kaktusblomster krever mye vann. Hvis planten med knopper tørker ut for mye, er det fare for at de mister knoppene. 

 

Det er utrolig givende å samle disse spennende plantene og fra egen erfaring vet jeg at de fort blir samlingsobjekter.

Her finner du vår store utvalg av:

 

 

Under finner du en link til vår video om stell og beskjæring av sukkulenter:

https://youtu.be/7R9NSTG5NRU

 

 

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.