Dionaea muscipula - en av naturens mirakler

Dionaea muscipula - en av naturens mirakler

Venusfluefanger er en kjøttetende plante som har sitt naturlige habitat i de subtropiske våtlandsområdene på østkysten av USA i Nord og Sør Carolina. Dette er en rosettformende flerårig urt som er grønn hele året. Denne arten fanger sitt bytte med bladene som er omdannet til et fangstorgan.

Dionaea muscipula, eller Venusfluefanger er en kjøttetende plante som ble beskrevet i 1760 av Nord Carolinas guvernør Arthur Dobbs. Den er den eneste arten i slekten Dionaea.

 Arten har hvite blomster på en lang stilk.

 

Denne planten bruker fangstorganet, som har spisser langs kantene, for å tiltrekke og fange insekter. Når insektet lander på overflaten av dette organet, må den berøre minst 2 av de 3 sensitive hårene inne i bladet med et intervall på 20 sekunder for at planten skal respondere med å lukke fangeren om byttet sitt. Denne mekanismen gjør at fangeren ikke lukker seg om ting uten næringsverdi som f.eks. regndråper.

Insektene blir tiltrukket av lukten av nektar. Når fluen er fanget, legger planten et lag med slim rundt byttet sitt. Ut fra kjertler på innsiden av fangeren skylles ut fordøyelsesenzymer. Fangeren åpner seg igjen når alt av næringsinnhold fra fluen er tatt opp og kun vinger og bein er igjen.

Det eksisterer per idag mange kultivarer av denne arten. Noen er helt grønne, noen røde og andre rosa. Noen har korte spisser langs kanten av fangstorganet mens andre har svært lange.

Dyrking

Dionae muscipula trives best i plastpotter og i surjord som er 1:1 blanding av fin lavagrus og ugjødslet, ukalket torv.

Planten bør vannes med regnvann på fat. Regnvann har lavere pH og mindre saltinnhold enn kranvann. Vanning med kranvann og uttørking mellom vanningene er hovedgrunnene til at mange ikke lykkes med denne planten.

Arten vil ha så mye sol som mulig og den stortrives ute om sommeren i full sol så lenge den står i en fat med regnvann. Venusfluefanger bør ikke utsettes for frost, men den liker å få kaldere vintre.

Arten formeres ved frø, delninger, bladstiklinger eller vevsformering in vitro.

De mest vanlige skadedyrene for arten er bladlus.

Dionaea muscipula setter pris på å bli pottet om i nytt jord ca annen hvert år. Dette bør gjøres på senvinteren.

 

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.